KINA-brev 7
Hittar han någon att gifta sig med om 20 år?
Den här lille söte pojken går mot ett ovisst öde i Kina.
Han kan mycket väl bli barnbegränsningens oväntade offer. Ja, ett oväntat offer, eftersom avsikten med den kinesiska barnbegräsningen har uppfattats som något positivt när den infördes för 20 år sedan.
Jordens överbefolkning blir framtidens stora problem. Redan dagens demografi (6, 2 miljarder människor varav 1,3 miljarder kineser) vållar enorma bekymmer.
Därför får en nybildad kinesisk familj bara ha ett barn. (Sedan årsskiftet 2006/2007 får vissa familjer ha två barn.) Och överallt på Pekings och Shanghais gator mötte vi denna godkända trio; mamma, pappa och ett dyrkat barn. Och ett dyrkat barn är alltid lika med en pojke i dagens Kina, där jämlikheten mellan könen fortfarande släpar efter. Inte i yrkeslivet, men i det traditionella vardagstänkandet. Och många kineser följer traditionen…
Dagens kinesiskor som blir gravida garderar sig med fostervattenprov, som avslöjar fostrets kön. Om testet visar flicka gör kvinnan abort. Annars välsignas graviditeten medan släkten jublar; ett nytt familjeöverhuvud, en pojke är på väg! Särskilt landsbygden präglas av detta föråldrade tänkande.
Bortskämda barn utan syskon
”En pojke, sex fickor”. Eller sex plånböcker. Så träffande beskriver kineserna pojkarnas uppväxttid utan syskon. De blir enormt bortskämda.
Enligt en beräkning investerar de kinesiska familjerna under 2007 mellan 90 och 100 miljarder dollar i dessa barns utbildning – från dagis till universitetsexamen. Det innebär att utöver föräldrarna bidrar även far- och morföräldrarna till detta grundande av framgång. Alltså, sex vuxna offrar allt för ett barns karriär. Härav uttrycket sex fickor!
Val av dagis och förskola är jätteviktigt. Val av rätt universitet är dock det viktigaste. Målet är att komma in i elithögskolorna som Pekings Beida och Qinghua. Eller Shanghajs Fudan och Hungzhou:s Zhejiang.
Intagningsproverna är mycket hårda. Liksom gallringen. Till Beida och Qinghua kvalificerar sig endast 3000 resp 2000 lyckliga varje år.
40 miljoner ungkarlar letar efter flickor
Det negativa resultatet, enlig CNN Asien Talk, är att det f n finns ca 40 miljoner unga män, som förtvivlat letar efter kvinnliga partners. De vill antingen inleda ett förhållande eller gifta sig, men utbudet är klent. Det föds för många pojkar och för få flickor i Kina. Likväl ökar befolkningen eftersom barnadödligheten har minskat kraftigt.
Enligt vår engelsktalande guide i Shanghai har dock unga män som når karriärer (!) inga problem med tjejer. Särskilt om de kan visa upp egen lägenhet/villa, bil, aktier och bankkonto. Då får de välja och vraka mellan de få flickor, som mer eller mindre står i kö. Men resten, dvs män med sämre ekonomi får vara utan tjej. Kanske i resten av livet.
I Kinas sydvästra provinser löser man problemet temporärt med prostitution. Det är vietnamesiska flickor från andra sidan gränsen som ställer upp med sexuella tjänster.
Vissa fruktar att tjejbristen skapar flera miljoner potentiella våldtäktsmän och en våg av påtvingad homosexualitet.
Med andra ord, även en human politik kan få inhumana följder när staten försöker dirigera det sociala livet.
Kanske borde staten ha satsat mer på att göra landets stora obeboeliga områden beboeliga. Kina i sin helhet är egentligen inte överbefolkat. Endast de beboeliga områdena i öst och sydost är det.
Vem kan betala hyran i Pekings Soho?
Om den lille pojken i ingressen växer upp och kan betala de höga hyrorna i Pekings Soho eller i Shanghais Pudong, får han säkert gifta sig med en snygg tjej. Som dessutom har eget yrke med bra lön.
Kanske - om 20 år - blir även den ekonomiska situationen gynnsam för unga familjer. I dag står dock uppåt en miljon lägenheter tomma i storstädernas höghus. För närvarande finns det 123 miljoner outhyrda kvadratmeter, varav 70 miljoner i bostadssektorn. Kina bygger och bygger, men för vem?
Krisen är antagligen ännu värre, enligt inhemska analytiker, om man inkluderar de lägenheter som investerare köpt på spekulation. Och som de inte lyckats sälja vidare, I Shanghai var hälften av de nya lägenheter, som såldes år 2005, köpta på spekulation.
En färsk kinesisk rapport uppger att minst 70 procent av stadsborna inte har råd att köpa en ny lägenhet. Men det är inte hela sanningen.
Det gamla Kina har större dragningskraft
Visserligen imponerar Shanghais futuristiska stadsdel Pudong med TV-tornet Orient Pearl (världens tredje högsta) och Jim Mao Building (blir världens högsta), men det är få kineser som vill bo där. Och det är inte bara hyran som skrämmer. Det är också si och så med trivseln i det stela Pudong – trots att det finns gott om grönområden.
Inte heller turister vill stanna kvar i Pudong efter besöket i TV-tornet, i storslagna Shanghai Museum eller i Grand Teatern, tre arkitektoniska mästerverk. Inte ens affärsfolket, som sammanträder hos IT-företag och forskningsinstitut, stannar på kvällen.
Självfallet kippar businessmännen efter andan när de tar Maglev-tåget från Shanghais internationella flygplats till Pudong-Center. Detta fartfenomen på magnetband, vars högsta hastighet är 437 km/tim, kör sträckan (40 km) på 7 minuter. Shinkansen i Japan är ”sömngångare” jämfört med Maglev.
Anna, vår guide i Shanghai, presenterar den nyrenoverade gamla staden.
Men folket som går på högvarv i jobbet föredrar gårdagens långsamma takter och gemytliga trängsel när de kopplar av. Och de charmas av Shanghais "Gamla stad", som är nyrenoverad av penningstarka kulturbevarare i Hongkong. I denna färgstarka miljö kan de till och med äta dim sum, kokta kinesiska delikatesser, på gatan. En form av snabbmat som heter duga.
Hutongernas inre labyrint fascinerar
Kineserna skäms över sina ålderdomliga bostadskvarter ”hutongerna” och vill riva dem. Men turisterna positiva reaktioner har gjort att myndigheterna börjar backa.
Nu ska vissa delar av dessa ”kåkstäder” bevaras.
Vi har åkt igenom en av Pekings "hutonger" med cykelrickshaw, besökte en förskola och åt lunch hos en familj. Från gatan såg husen ut som slutna, grå murar med enkla portaler.
Men bakom denna tråkiga fasad uppenbarade sig ett spännande arkitektonisk labyrint. Här fanns mysiga krypin, träportaler, paviljonger, ljusa rum på rad, kök, mystiska genomgångar och tak, som tycks sväva fritt över gårdarna.
Ljudet utifrån försvann och en enskild, familjär värld strök ut alla former av offentligt liv. Här i familjernas och grannarnas gemenskap har den lilla människan överlevt alla kejsare, mandariner och partipampar.....
Kejsartiden krävde låga och trista hus
"Hutongerna" vänder sig inte mot utan från offentligheten. Livet sjuder inte i de trånga gränderna utan inne på gårdarna, som numera har både elektricitet och TV.
Tänk på att under kejsartiden fick ett "hutonghus" inte vara högre än tio meter, dvs fick inte vara högre än "Den Förbjudna Stadens" murar. Inte heller fick "hutongborna" måla sina hus i gula färger. Gult var förbehållet kejsaren. För den lilla människan var det klokast att gömma sig i "hutongerna", som utåt tycktes trista, men inåt hade en pulserande värme.
Kinas mystiska förflutna lockar alltså mer än dagens strömlinjeformade under. Så resonerar faktiskt majoriteten Kina-resenärer. Vår grupp bestod av 23 personer, men endast sju av dem var nyfikna på Shanghais hissnande moderniteter. Resten föredrog Xian och dess underjordiska terrakottaarmé.
Högre medvetande kan ge tröst i framtiden
Den lille pojken, som vi mötte inledningsvis, finner kanske tröst i ett högre medvetande i framtiden. Vi fick nämligen en tankeställare, när vi besökte Jadebuddhans tempel i Shanghai. Där såg vi många unga kineser, som bad och tycktes söka det höga medvetandet, den sjunde nivån, som är buddhismens mål.
Munkarna som tjänstgjorde i templets olika sektioner var alla unga. Liksom flickorna som sorterade örtté i terummet.
Det sägs att intresset för religioner växer stadigt i Kina. Parallellt med de materiella kraven längtar den nya generationen efter andliga upplevelser. Mobiltelefonen kan inte lösa själens behov. Den kan inte ge svar på livets eviga existentiella frågor.
Den osynliga mystiken lockar allt fler. Och den kinesiska buddhismen anser att människan via sitt medvetande kan nå insikt i Medvetandet med stort M. Då blir människan upplyst och befriad från den flyktiga världens bojor.
Partiet står förlamat inför de nya tendenserna
Det kinesiska kommunistpartiet, som i sann marxistisk anda anser att religion är opium för folket, står förlamat inför dessa nygamla tendenser.
På ett sätt har partiets pampar ingenting emot att allt fler unga just nu är villiga att avstå från världens materiella lockelser. F n kan regimen inte tillfredsställa alla jordiska önskningar. Inte ens arbete med rimliga löner åt alla kan vare sig partiet eller marknadskrafterna fixa.
I framtiden vill däremot de styrande säkert ha shoppingglada konsumenter, som sätter fart på den inhemska marknadskarusellen. Och då blir människor med högt medvetande bromsklossar i den marknadsekonomiska utvecklingen. Då blir buddhismen reaktiv och passiviserande. De upplysta blir mer måna om den inre balansen än om nyheterna på IT-fronten.
Detta om den andliga hälsan och dess konsekvenser. Jag uppskattar verkligen alla kommentarer jag får. Fortsätt gärna att kommentera.
Nästa Kina-brev handlar om ”Hur kineser tacklar den fysiska hälsan. De föredrar hälsovård i stället för sjukvård…”
Imi Markos
Huvudredaktör i Kreaprenör®