Nu går solen upp igen

Detta är en lärorik liten historia om hur tiden kommer ikapp den, som inte vill hänga med i utvecklingen och som fortsätter att använda felaktiga termer i en förändrad tid. Ja, väntar man tillräckligt länge så blir de felaktiga termerna åter rätt.

I den bibliska tidsåldern trodde man att solen rörde sig och jorden stod still som universiums centrum. Sedan kom som bekant Kopernicus och Gallilei och bevisade att det var precis tvärtom.

Trots detta har vi fortsatt att felaktigt säga "solen går upp och solen går ner" trots att vi numera vet att det är "jorden som vänder sig mot eller vänder sig ifrån solen". Till och med väderlekstjänsten i TV laborerar med denna felaktiga term, som alltså inte håller analytiskt i den mekaniska världssynen.

Men nu plötsligt, i Upplevelsesamhället, är den felaktiga termen "solen går upp och solen går ner" åter rätt. Nu ersätter ju perceptionen den mekaniska analysen och perceptionen bekräftar vårt synintryck. Genom vårt synintryck upplever (!) vi att "solen går upp och solen går ner". En totalupplevelse, som struntar i Kopernicus och Gallileis analys och teser.

Ja som sagt, visst är det så att den som upplever får se.


Imi Markos
Chefredaktör i kunskapsnätverket Kreaprenör®