Gunilla Alsiö förlänger våra fingrar!
Gunilla Alsiö, Årets Kreaprenör 2003. |
Senseboard ersätter det traditionella tangentbordet, ökar produktiviteten och möjliggör skrivande, ”touch-typing”, till och med på dina lår medan du bekvämt sitter i en fåtölj - en bra bit från datorskärmen. Och därmed hjälper de till att minska risken för belastningsskador.
Ja, Gunilla Alsiö driver sedan 1999 en humanteknologisk process, vars slutmål är att avskaffa dagens ergonomiskt tvivelaktiga tangentbord för datorer och ersätta det med ett virtuellt dito, som är trådlöst och har inbyggd mus.
I hennes fokus finns hela tiden 2000-talets människa, HOMO S@PIENS. När hon skulle ta fram sitt virtuella, osynliga tangentbord utgick hon inte från IT-teknikens senaste landvinningar utan hon tog först reda på användarnas önskemål och krav. Och sedan kartlade hon deras möjligheter att kunna hantera den önskade innovationen på rätt sätt.
- Jag vägrade helt enkelt belasta mänskligheten med ytterligare ett tekniskt idioti, betonade Gunilla Alsiö när hon tog emot priset som ”Årets Kreaprenör 2002”. En svensk utmärkelse, som ännu en gång bekräftar hennes globala hyllning vid den prestigefyllda Comdexmässan-2001 i Las Vegas, där hon erövrade det uppmärksammade priset för Best New Technology. Och hon förtydligade sin kompromisslösa deklaration:
- Jag gjorde precis tvärtom som min starkt teknikorienterade uppdragsgivare Ericsson brukar göra, dvs först förädla tekniken och sedan försöka applicera resultatet på marknaden. I stället studerade jag konsumenternas agerande och sedan inspirerade jag tekniker och designer att tillfredsställa användarnas önskemål.
Men så är också Gunilla Alsiö utbildad arbetsterapeut och ergonom. Yrken som i första hand sätter köparen i centrum. Hennes humanistiska attityd lutar sig även mot tungt vägande erfarenheter från detaljhandeln (bakom disken och på kontoret), kriminalvården (med lynniga missbrukare som klienter), långvården, omsorgen och på Södersjukhuset. En imponerande mångfald, vars fundament är en 2-årig folkhögskola och en 3-årig gymnasieutbildning (ekonomilinjen). Dessutom har hon under sju år haft jordnära kontakt med den traditionella vardagen. Som hemmafru och mor. En underskattad, men värdefull konsumentroll inom hushållsekonomin.
Gjutmästarens dotter tvivlade i början
Lägg därtill hennes uppväxtmiljö i järnbrukens Sverige, där solidaritet är en självklarhet och där pappan var eftersökt gjutmästare. Han och familjen flyttade först från Hofors i Gästrikland till Mellerud i Dalsland och därifrån vidare till Sandviken, Hällefors och Borlänge. Och lilla Gunilla fick snällt anpassa sig. Vilket inte alltid var lätt med ett skorrande ”skånskt errrr”, som i Gunillas fall är talfel och som mobbningsbenägna barn gärna tog fasta på. Men även de vuxna har taktlöst undrat medan hennes livshållplatser växlade; Uppsala, Göteborg, Kumla, Åkersberga och Stockholm.
Gunilla Alsiös första fråga är därför alltid detsamma; Hur reagerar människan? Hur fungerar människan i olika och nya omständigheter? Inte som forskare, uppfinnare och beslutsfattare utan som mottagare av forskares, uppfinnares och beslutsfattares påhitt. Och hon hävdar:
- Egentligen ville jag bevisa att det är omöjligt att skapa ett virtuellt tangentbord eftersom fingrarnas automatik behöver den ”feedback” (läs information), som tangenterna ger handens och armens muskler och leder samt hjärnans celler. Det är så bokstäverna ”bosätter sig” i fingertopparna.
Hon syftar på sin magisterutbildning i ergonomi, som genomfördes 1997-99 och som var en lärande fortsättning av hennes anställning på Södersjukhuset. Där fick hon nämligen uppdraget att planera och bygga upp en rehabiliteringsavdelning för personalen mellan 1992 och 1994. Vilket i sin tur inspirerade henne att starta egen konsultfirma inom ergonomi och att samtidigt utbilda sig i ergonomi för tekniska planerare.
- Som examensarbete i min magisterutbildning valde jag att genomföra en studie med en Ericsson-forskare. Han hade en idé om man skulle kunna skriva utan tangenter och jag ville bevisa att detta var omöjligt. Och för att få fram ett hållbart jämförelsematerial beslutade jag att genomföra studien med upprepad mätning, dvs. samtliga försökspersoner fick använda samtliga fyra system som ingick i studien.
- De skrev dels med touch-typing-metoden (använde alla fingrarna) på vanligt tangentbord, dels med golfhandskar, vars fingrar var utrustade med tunna plattor (falska trycksensorer), på en renrakad bordskiva. Dessutom körde de pekfingervals på ett minitangentbord, som vissa mobiltelefoner är försedda med och med svart pinne på en handdators skärm (Personal Digital Assistent). Uppgiften var att skriva fyra texter efter diktamen - en text för varje inmatningssystem.
- Jag inbillade försökspersonerna att golfhandskarna var fungerande "cyber gloves", vilket alla gick på. De var helt övertygade om att de matade in text på riktigt med detta tangentlösa system.
Lyckat experiment med golfhandskar
Efteråt föredrog en stor majoritet (80%) de virtuella golfhandskarna framför de mobila datorvarianternas skrivmetoder. Ett betydande antal ville även ersätta de stationära datorernas tangentbord med Gunillas primitiva golfhandskar.
Ja, med golfhandskar skrev de lika snabbt som med vanligt tangentbord. Och det virtuella tangentbordet gjorde dem inte alls frustrerade, vilket Gunilla befarade. Inte nog med det. Hon trodde ett tag att den ofrånkomliga frustrationen skulle leda till ökade belastningsskador. Studierna utplånade dock hennes farhågor.
Golfhandskarna fick de flesta rösterna - under förutsättning att de i framtiden skulle få en förädlad form, dvs ett bekvämare och enklare utförande.
Projektet utmynnade i en vetenskaplig artikel, som 1999 publicerades och uppmärksammades vid den prestigefyllda CHI-konferensen, som det året hölls i Pittsburgh, USA. Och mottagandet var översvallande.
Först då insåg Gunilla Alsiö vad hon hade ställt till med. Ericsson reagerade däremot lamt. Visserligen var den teknikpräglade koncernen stolt över den akademiska meriten att få bidraget publicerat på CHI, men det fanns inget större intresse för att fullfölja processen. Själv hade hon däremot tänt på alla fyra. Hennes ”förra jag” som butiksbiträde på Tempo i Borlänge pockade envist på; Gå vidare och lansera en eftertraktad konsumentprodukt!
Hon lydde naturligtvis, år 2000 grundade hon Senseboard Technologies AB och bildade ett utvecklingsteam med den mångsidige Uppsala-docenten Lars Asplund (numera professor i informationsteknik vid Mälardalens universitet) och den skicklige industridesignern Joakim Norin (hos Go Solid AB) i huvudrollerna.
Och till Comdex-mässan i Las Vegas togs fram prototyper. Enkla plattor med inbyggd elektronik, placerade i handflatan, som fästes runt handen med enkla band.
50 000 besökare på hemsidan efter seger i Las Vegas
"Handband" från Senseboard helt i James Bonds smak. |
Sedan dess har dock en ny design utvecklats i samarbete med Joakim Norin. "Handbyglarna" är helt i James Bonds smak. Tro´t eller ej, men Pierce Brosnan, alias James Bond, har provat Senseboard och utropade spontant "Wow, its very Bondish"! Ändå upplevs de nya U-formade "byglarna" som seriösa - inte vidlyftiga.
- En väldesignad produkt, som är kroppsnära och känns tufft är ett absolut villkor för succén, förklarar Gunilla Alsiö och antyder att morgondagens IT-generation befinner sig, rent mentalt, i rymdåldern. Bland annat genom de avancerade dataspelen. Vid likvärdig teknologi avgör därför rätt design produktvalet hos IT-frälsta ungdomar. I samma andetag suckar hon djupt och säger det förlösande ordet ”riskkapital”:
- Det går mycket tid åt att jaga investerare, men i Sverige tycks de vara borta med vinden efter den stora Internet-kraschen. Det är ytterst få som vågar riskera sina pengar. Inte ens på en produkt, som redan i prototypstadiet får mängder med beställningar. Dagligen!
Inte ens e-post i stil med ”skicka två par direkt” eller ”jag vill ha ett par, jag vill, jag vill, jag vill, vill, vill...” kan bryta den svenska isen. I detta kärva klimat har Gunilla inte tagit ut lön för egen del på tre år. Men hon lever - inte på hoppet utan på sin starka övertygelse. Hon är övertygad om att Senseboard blir en jättesuccé! I USA är förväntningarna enorma. Liksom i Japan. De amerikanska tidningarna skriver spaltkilometrar om Senseboard och Gunilla Alsiö. Det är lätt att förstå varför.
Ett gränslöst verktyg tilltalar USA
- I USA är ”maskinskrivning” eller rättare sagt ”touch-typing” ett obligatoriskt ämne i grundskolan, dock inte i Sverige. Praktiskt taget alla amerikaner på marknaden kan skriva med tio fingrar och inte minst journalister. Och korrekt fingersättning underlättar skrivandet med det virtuella tangentbordet, påpekar Gunilla Alsiö.
Hon betonar ordet ”underlättar”. Det går nämligen utmärkt att även använda en egen och personlig fingersättning. ”Handbyglarna” lär sig udda fingersättningar, men då måste man vara konsekvent med sina udda ”touch”.
Senseboard är egentligen gränslöst. Det är bara brist på fantasi som sätter gränser. Du kan styra allt som är digitalt och elektroniskt, spela på olika musikinstrument; piano, synt, orgel etc. I Japan efterfrågas den för att styra dataspel.
- Vår största marknad finns i USA, säger Gunilla Alsiö. Utöver produktion håller vi nu på att skapa ett fungerande nätverk för logistik och grossistled.
Senseboards högkvarter finns numera i Kista, där IT-världens viktigaste företag är samlade, bl.a. de amerikanska giganternas dotterbolag. Även den trådlösa kommunikationens forskningscenter finns där. Och det dominerande språket är engelska.
- Vi marknadsför oss självfallet på ”amerikanska”, säger hon och skrattar hjärtligt. Hennes befriande skratt, som ackompanjerade hela intervjun, markerar hennes osannolika marsch från bruksamhället i Hofors till spelstaden Las Vegas. Vem kunde ana för 55 år sedan att ”gjutmästarens dotter” skulle erövra världen med ett virtuellt tangentbord. Hon har svårt att hålla sig för skratt. Hennes vilseledande svenska ”dialekt” blir utan betydelse i framtiden, då hon för det mesta ska tala Shakespeares språk.
Redan nu kommunicerar hon med sin potentiella kundkrets endast på detta världsspråk. Varsågod! Det är bara att läsa hennes egen hemsida. Därmed bekräftar hon Darwins omtalade tes, som tyvärr felaktigt återges av belackarna. Det är inte den starkaste som vinner eller överlever utan den mest flexibla, som lätt kan anpassa sig till olika förändringar. Se här att Gunilla Alsiö är flexibel:
Q : What is the SenseboardTM Virtual Keyboard ?
Senseboard™ VK consists of a pair of hand modules with a pad that is placed in the palm of one's hand, and enable the users to type without the physical limitations of a standard keyboard. It's a device for text entry into all stationary and mobile communication systems for people who use touch-typing.
Q : How does it operate?
The Virtual Keyboard utilises sensor technology and artificial intelligence (pattern recognition) to recognise the characters a user is typing. It detects the movements of the fingers and relates them to how a touch typists would use a standard QWERTY keyboard. The information is then transferred to for example a mobile device such as a personal digital assistant (PDA) or a smart phone using either cable or Bluetooth wireless connection
Q : How to use it?
The Virtual Keyboard is used according to the QWERTY touch-typing model, and for those who do not know the touch-typing technique, the different letters can be labelled onto the upper part of the product to guide the user. Here you can also find touch-typing tutorials available.
Q : What is touch-typing?
It's a standardized system for type writing with all of your fingers, and is in some countries mandatory in school.
Q : How easy is it to transition from a normal keyboard?
The transition is quite easy if you can type with all of your fingers in a consistent manner.
Q : How fast operates the Virtual Keyboard compared to standard typing on a stationary keyboard?
As a touch-typists you will be able to use the Virtual Keyboard without any pre-training, and maintain the same entry speed as with a stationary keyboard.
Q : Is a hard surface to strike or touch necessary?
You are not dependent on a hard surface. You may use any surface, even your lap.
Q : Does the Virtual Keyboard have to learn my hand movements?
The device will come in a generic mode and adept itself after your typing style during calibration. You will need 10-15 minutes for the calibration of the Virtual Keyboard
Q : Will I be able to utilise all the functions as of a standard keyboard when using your product?
You will basically be able to utilise all the text input and number functions as of a standard QWERTY keyboard. The product also allows the users to make on screen corrections in the same way they would with a regular keyboard.
Q : Does it have an off switch on the hand-pieces so that I can scratch my head without typing crazy characters?
It has a pause function, so that the users may be able to eat, drink or scratch their head without creating unwanted letters and symblols with their hand movements
Q : Are you going to accommodate users of different keyboard layouts other than QWERTY?
The Virtual Keyboard is not restricted to the QWERTY touch-typing paradigm. Adjustments can be done to the software to fit other touch-typing paradigms as well, such as the DVORAK keyboard layout.
Q : What type of applications can you use with the product?
It is possible to use the sensor technology connected to the hand and finger movements within other areas than text entry. For example within the music and game industry as a control or input device.
Q : How does the Virtual Keyboard affect repetitive strain injuries like carpal tunnel syndrome?
It might help to prevent RSI injuries because the product offer it's users complete freedom and flexibility in usage. You are not restricted to a certain working posture as with a stationary keyboard.
Q : What portable devices does it work with?
It will work with all types of bluetooth enabled devices such as PDAs and smart phones, as well as wearable computers.
Q : What type of power consumption is used?
Standard rechargable batteries
Q : Is it possible to participate in any testing program?
Yes it is! All you have to do is to click on the "subscribe to mailing lists" link, that is located on our website and then fill out the enclosed form. You will then be notified when and where the testing program will take place.
Q : What does it mean to be a touch typists?
To be a touch typist you are able to type with all of your fingers, and don't need to look at the keyboard while typing.
Summa summarum: Det alltså sannolikt att det osannolika kommer att inträffa. D.v.s. att vi kommer att skriva utan tangentbord anser
Imi Markos
Chefredaktör i kunskapsnätverket Kreaprenör®
PS "Kreaprenör" är ett levande nätverk i vilket vi bjuder in dig att vara med. Vill du fråga Gunilla om något förmedlar vi gärna dina reflektioner och kommentarer.